لیست قیمت
فهرست مطالب
- سیم و کابل
- اجزای تشکیل دهنده سیم و کابل
- اشکال مختلف سیم و کابل
- سیم و کابل بر چه اساسی تقسیم بندی میشوند
- انواع کابل بر اساس سطح ولتاژ
سیم و کابل
سیم و کابل ابزاری برای انتقال الکتریسیته از نقطهای به نقطه دیگر میباشد. همین العان کافیست نگاهی گذار به محیط اطرافتان کنید متوجه خواهید شد که همه ما با انبوهی از انواع سیم وکابل احاطه شدهایم که بعضی از آنها از روی سرمان رد شدهاند، بعضی از آنها داخل دیوار جا خوش کردهاند و بعضی از آنها همیشه جلوی دیدمان هستند که هر کدام از آنها کاربردهای مختلف خود را دارند در واقع سیم وکابل وسیلهای برای ارتباط سیستم ها با یکدیگر هستند که باعث راه اندازی آنها میشود این تعریفی بسیار ساده از سیم و کابل است چیزی که همه ما کم و بیش در روز با آن سر و کار داریم از لامپ خانهتان گرفته که به وسیله یک سیم برق به کلید ها وصل شدهاند و تلویزیون یا کامپیوترتان که نیاز به یک سیم برای اتصال به منبع انرژی دارند تا آیفون های تصویری که به وسیله یک سیم به پنل بیرون متصل میشوند تا عمل باز کردن درب را ممکن سازند، این تنها تعدادی از مصارف سیم و کابل در زندگی روزمره ما بود بنابراین تا این جای کار متوجه شدید زندگی کردن بدون سیم و کابل تقریبا غیر ممکن است.
ما در فروشگاه اینترنتی آریا ایمن شرایط خرید سیم و کابل به صورت آنلاین را فراهم آوردهایم تا شما مشتریان گرامی بتوانید در کوتاه ترین زمان محصول مورد نظر خود را خریداری کنید.
اجزای تشکیل دهنده سیم و کابل
قسمت داخلی سیم یا کابل که به آن مغزی یا به اصطلاح هادی گفته میشود وظیفه انتقال جریان الکتریسیته را برعهده دارد و جنس آن به طور معمول از مس، آهن، آلومینیوم و مس با روکش آلومینیوم میباشد. که به شکلهای افشان، نیمه افشان و مفتولی وجود دارند.
قسمت بیرونی سیم یا کابل که به آن روکش یا عایق و همچنین غلاف گفته میشود و جنس آن میتواند از پلاستیک PVC یا پلی اتیلن باشد.
اشکال مختلف سیم و کابل
سیم افشان
سیم افشان متشکل از تعدادی سیم نازک است که درکنار هم قرار گرفتهاند و یک رشته سیم را تشکیل میدهند و از لحاظ ساختاری انطاف پذیری بالایی دارند که میتوانند از جنس مس یا آلومینیوم و یا مس با روکش آلومینیوم باشند. سیم افشان را میتوان یکی از پرفروشترین سیم های مورد استفاده در مصارف ساختمان سازی دانست که در اندازههای مختلف بر حسب ضخامت هادی مورد استفاده در آن تقسیم بندی میشوند و به عبارتی ساده هر چقدر ضخامت سیم بیشتر باشد قدرت انتقال آن بالاتر است.
سیم مفتول
سیم مفتول یا به اصطلاح سیم خشک تنها از یک رشته سیم در ضخامت های گوناگون تشکیل شده است که انعطاف پذیری پایینی نسبت به دیگر سیم ها دارد. سیم مفتول به دلیل ساختاری که دارد میتواند به خوبی جریان برق را از خود عبور دهد و بیشتر در محیط های خشک و سربسته مانند لوله های خرطومی و زیرگچ و داخل دیوار قرار میگیرند که امکان حرکت در آنها وجود نداشته باشد و همچنین به خاطر قابلیت فرم دهی که دارد میتواند در تابلوهای برق مورد استفاده قرار بگیرد.
سیم نیمه افشان
سیم نیمه افشان سیم نیمه افشان به عبارتی ترکیبی از سیم افشان و سیم مفتول میباشد که از تعدادی سیم مفتول به هم تابیده شده تشکیل میشود و در محیطهایی استفاده میشود که کابل قرار است به صورت ثابت و بدون پیچ و خم قرار بگیرد. هادی این نوع کابلها میتواند از جنس مس یا آلومینیوم باشد که قیمت مغزی مسی به مراتب بیشتر از آلومینیوم میباشد.
سیم و کابل بر چه اساسی تقسیم بندی میشوند
نوع هادی و ساختار آن
جنس روکش و عایق
سطح ولتاژ
سطح مقطع
عواملی که در بالا به آن اشاره شد از مهمترین عواملیست که در تقسیم بندی کلی سیم و کابل ازآن استفاده میشود ما در ادامه قصد داریم هر یک از ویژگی ها را به صورت کاملا ساده و مختصر توضیح دهیم.
نوع هادی و ساختار آن
مغزی یا همان هادی سیم و کابل را میتوان اولین فاکتور در تقسیم بندی سیم و کابل دانست که براساس نوع و جنس آن میتوانند جریان برق را با کمترین تلفات انتقال دهند. همانطور که در بالا به آن اشارهای کوتاه شد هادی سیم و کابل میتواند از جنس مس، آلومینیوم، آلومینیوم با روکش مس باشد حال بحث اینکه چه نوع هادی میتواند بهترین کارایی را داشته باشد باید خدمت شما عرض کنم که هر کدام از آنها معایب و مزایای خود را دارند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
آلومینیوم از سال 1900 توسط شرکت های توزیع برق برای انتقال برق استفاده میشود و مزیتی که نسبت به مس دارد مقرون به صرفه بودن آن و انعطاف پذیری بالا و همچنین وزن کم آن است که از لحاظ مسافتی در حدود 50 درصد بیشتر از مس قابلیت انتقال همان جریان برق را دارند.
مس در حالت کلی ایمنتر از آلومینیوم است و درصد آتش سوزی درسیمهای مسی به دلیل خورنده نبودن آن نزدیک به صفر است، سیم و کابل با هادی مسی قدرت رسانایی بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد و حداقل داری سطح مقطع 2 برابری نسبت به آلومینیوم میباشند. اما این روزها متاسفانه به دلیل بالا رفتن قیمت مس بیشتر کارفرمایان با رعایت یک سری نکات اولیه مانند رعایت سطح مقطع معادل از کابل آلومینیومی استفاده میکنند که این کابل باید داری سطح مقطع بیشتر و نزدیک به دو برابر مس باشد تا بتواند جایگزین کابل مسی شود.
امروزه از آلومینیوم بیشتر در کابل های قدرت که به صورت زمینی و هوایی موجود است وهمچنین کابل های خود نگهدار استفاده میشود.
جنس روکش و عایق
روکش و عایق از اجزای تشکیل دهنده سیم و کابل میباشند که به عنوان یک محافظ در برابر آسیب دیدن کابل و همچنین جلوگیری از عدم انتقال جریان الکتریکی به بیرون عمل میکنند که در واقع نقش یک سد در برابر جریان الکتریکی را بازی میکنند.
انواع مختلفی از عایقها وجود دارند که براساس نوع کابل و کاربردی که دارند مورد استفاده قرار میگیرند ما در ادامه تعدادی از آنها را لیست کردهایم.
PVC ( پی وی سی )
یکی از متداولترین انواع روکش های سیم و کابل میباشد که به دلیل انعطاف پذیری بالا و قیمت مناسب استفاده زیادی در صنعت سیم و کابل دارد که بیشتر برای کابل های با مغزی مس بکار میرود.
XLPE ( پلی اتیلن )
این عایق مقاوت حرارتی بالاتری و همچنین طول عمر بیشتری نسبت به PVC دارد و بیشتر در کابل های فشار متوسط و فشار قوی مورد استفاده قرار میگیرد.
EPR ( لاستیکی )
این عایق یکی از گرانترین عایق های موجود میباشد که در موارد خاص از این عایق استفاده میشود. این عایق خاصیت ضد آب، ضد اسید و ضد روغن دارد که در محیط هایی استفاده میشود که کابل در معرض آب و روغن قرار دارد.
TPR ( نیمه لاستیکی)
این عایق به دلیل وزن کم، مقاومت بالا و انعطاف پذیری فوق العادهاش مناسب برای کابل هایی که در صنعت خودرو سازی، کشتی سازی و حمل ونقل استفاده میشود مناسب است.
سطح مقطع
یکی دیگر از فاکتورهای دسته بندی سیم و کابل سطح مقطع هادی یا مغزی مورد استفاده در سیم و کابل میباشد که به انواع بسیار مختلفی تقسیم میشوند و بر اساس اندازهای که دارند میتوانند کاربردهای مختلفی داشته باشند که ما درادامه به تعدادی از آنها اشارهای کوتاه خواهیم کرد.
1- سیم هایی که در ساختمان برای روشنایی مورد استفاده قرار میگیرند دارای سطح مقطع 1.5 میلی متر میباشند.
2- سیم هایی که برای کلید و پریز مورد استفاده قرار میگیرند دارای سطح مقطع 2.5 میلی متر میباشند.
سیم هایی اصلی برق ساختمان و همچنین کولر گازی دارای سطح مقطع 4 میلی متر میباشند.
انتخاب درست سطح مقطع در سیم و کابل باعث میشود از مشکلاتی نظیر گرم شدن بیش از حد مغزی کابل در اثر عبور جریان الکتریسیته و در نهایت سوختن عایق سیم و کابل جلوگیری شود و همچنین اگر مقاومت الکتریکی کابل مورد نظر زیاد باشد باعث مشکل افت ولتاژ در سیم و کابل خواهیم بود که این امر باعث اختلال در عملکرد وسایل الکتریکی و در نتیجه سوختن آنها میشود.
سطح ولتاژ
حداکثر جریان مجاز جهت عبور از سیم و کابل که باعث میشود به سه گروه مختلف تقسیم شوند. این سه گروه عبارتند از:
کابل های فشار ضعیف
کابل های فشار متوسط
کابل های فشار قوی
انواع کابل بر اساس سطح ولتاژ
کابل های فشار ضعیف
این کابلها که با علامت اختصاری LV مشخص میشوند که داری یک هادی از جنس مس یا آلومینیوم میباشند و از یک عایق پلیمری به عنوان روکش استفاده میکنند. کابلهای فشار ضعیف داری سطوح ولتاژ گوناگونی میباشند که هر کدام از آنها برای مواردی خاص استفاده میشوند. سطح ولتاژ در کابل های فشار ضعیف به طور معمول از 600 تا 1000 ولت میباشد. یکی از کاربردهای کابلهای فشار ضعیف استفاده به عنوان کابل ضد آتش میباشد که میتواند در محیطهایی که در معرض شعلههای آتش قرار دارد مورد استفاده قرار بگیرد و دیگر موارد استفاده از کابل های فشار ضعیف میتوان به کابلهای خطوط توزیع، سیستم های روشنایی نیز اشاره کرد.
کابل های فشار متوسط
کابل فشار متوسط با علامت اختصاری MV شناخته میشود که برای انتقال جریان الکتریکی در خطوط توزیع برق مورد استفاده قرار میگیرد که از یک ولتاژ نامی تا 30 کیلو ولت پشتیبانی میکند.
کابل های فشار قوی
کابل فشار قوی یا کابل قدرت که با علامت اختصاری HV نشان داده میشوند که عموما به منظور انتقال جریان الکتریکی در ولتاژهای بالا مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع کابلها توانایی انتقال جریان الکتریکی تا 200 کیلو ولت را دارند و در موارد مختلفی مانند دکل بین شهری و انتقال برق از یک شهر به شهر دیگر کاربرد دارند. البته کابل های فشار قوی کاربرهای صنعتی نیز دارند و در کارخانجات و تولیدی های بزرگ که نیاز به برق با ولتاژ بالا دارند مورد استفاده قرار میگیرند.